
Ciasto orzechowe:
- 1/2 szk. mąki pszennej
- 1/2 szk. zmielonych orzechów
- 1/2 szk. cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 33 x 23cm. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.
Ciasto półkruche:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałych czynności.
Masa makowa:
- 30 dag sparzonego i 3- krotnie zmielonego maku
- 3 jaja
- 10 dag cukru
- aromat migdałowy
- bakalie (ilość i rodzaj według uznania)
Całe jajka ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie.
Masa serowa:
- 50 dag półtłustego twarogu, 2- krotnie zmielonego
- 5 jajek
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat pomarańczowy
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodać twaróg, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą.
Formę o wym. 33 x 23 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Równomiernie rozłożyć masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1/2 szk. cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić.
Witam czy zamiast maku może być masa makowa?
OdpowiedzUsuńMoże być masa makowa, choć domowa masa jest zdecydowanie lepsza...
OdpowiedzUsuń