czwartek, 19 grudnia 2013

Pięciopak

 
Inspiracją był przepis "Mak- ser- jabłka- orzechy" ze zbioru "103 ciasta siostry Anastazji". Zmodyfikowałam przepis znacznie, wyszło wyśmienicie. Ciasto jest efektowne, ładnie się kroi, kusi bogactwem smaków. Może odrobinkę pracochłonne, ale warte efektu końcowego. Polecam gorąco na najbliższe Święta i fajniejsze okazje...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto orzechowe:
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1/2 szk. zmielonych orzechów
  • 1/2 szk. cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 33 x 23cm. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.

Ciasto półkruche:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałych czynności.

Masa makowa:
  • 30 dag sparzonego i 3- krotnie zmielonego maku
  • 3 jaja
  • 10 dag cukru
  • aromat migdałowy
  • bakalie (ilość i rodzaj według uznania)

Całe jajka ubić z cukrem oraz aromatem, dodać mak. Na końcu wmieszać bakalie.

Masa serowa:
  • 50 dag półtłustego twarogu, 2- krotnie zmielonego
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i aromatem. Dodać twaróg, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą.

Formę o wym. 33 x 23 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto półkruche rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Równomiernie rozłożyć masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szk. cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić z cukrem do miękkości. Na koniec dodać galaretkę (proszek), dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na placek makowo - serowy. Przykryć ciastem orzechowym. Oblać polewą. Schłodzić.

2 komentarze:

  1. Witam czy zamiast maku może być masa makowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być masa makowa, choć domowa masa jest zdecydowanie lepsza...

    OdpowiedzUsuń

Print