sobota, 1 grudnia 2012

Muffinki z żurawiną



















































 Miał być weekend bez słodkości, ale nie wyszło... Szukając nowych inspiracji, natknęłam się na muffinki z żurawiną. Ile osób, tyle wersji, więc i ja stworzyłam swoją, osobistą. Muffinki jak każde inne, robi się bardzo szybko. Są bardzo mięciutkie, pachnące i zdrowe- dzięki żurawinie. Do tego przepisu będę wracać. Polecam :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki mokre:
  • 300g. kefiru
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/2 szk. oleju słonecznikowego
Składniki suche:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 120g. cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Dodatkowo:
  • ok. 1 szk. suszonej żurawiny
  • płatki migdałowe
W osobnych miseczkach wymieszać składniki mokre i suche, połączyć ze sobą niezbyt dokładnie - grudki będą mile widziane ;) Dodać żurawinę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie rozłożyć ciasto. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp. 180-190'C. Ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print