Miał być weekend
bez słodkości, ale nie wyszło... Szukając nowych inspiracji, natknęłam
się na muffinki z żurawiną. Ile osób, tyle wersji, więc i ja stworzyłam
swoją, osobistą. Muffinki jak każde inne, robi się bardzo szybko. Są
bardzo mięciutkie, pachnące i zdrowe- dzięki żurawinie. Do tego przepisu
będę wracać. Polecam :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki mokre:
- 300g. kefiru
- 2 jajka
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1/2 szk. oleju słonecznikowego
Składniki suche:
- 2 szk. mąki pszennej
- 120g. cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Dodatkowo:
- ok. 1 szk. suszonej żurawiny
- płatki migdałowe
W
osobnych miseczkach wymieszać składniki mokre i suche, połączyć ze sobą
niezbyt dokładnie - grudki będą mile widziane ;) Dodać żurawinę. Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami, równomiernie rozłożyć ciasto. Posypać
migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w
temp. 180-190'C. Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz