sobota, 29 grudnia 2012

a la Pieguski


























Święta minęły niepostrzeżenie, po moich wypiekach nie zostało nawet okruszka, więc by mój brat nie wracał do domu ze smutną miną, w słodkim niedosycie, upiekłam pieguski. Każdy zna te kruche, maślane ciasteczka, kuszące bakaliami, czekoladą lub czym tylko chcecie... Zdecydowanie lepsze od tych sklepowych, przekonajcie się sami. Polecam :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szk. cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2,5 szk. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 1,5 szk. bakalii (dałam skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy włoskie i sezam)
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wyrobić gładkie ciasto. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy razem z innymi bakaliami. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach (podczas pieczenia rozpłyną się po bokach). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180'C przez 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print