Może uda mi się kogoś skusić na ten makowiec? :) Jest pyszny, zwłaszcza po schłodzeniu. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, w połączeniu z orzeźwiającą masą jabłkową, obie przykryte puszystym biszkoptem... Składniki ciasta możecie podwoić, jak w oryginalnym przepisie wydawnictwa Ciast domowych, wówczas przyjemności smakowania będzie jeszcze więcej. Polecam serdecznie :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto makowe:
- 1 1/2 szk. maku
- 1/3 szk. cukru
- 3- 4 jajka
- 50g. masła
- 2 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- rodzynki
Mak sparzyć, odstawić na noc, po czym zemleć dwukrotnie. Jajka utrzeć z cukrem, masłem, miodem, aromatem, dodać porcjami mak i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, a na koniec mąkę.
Masa jabłkowa:
- 1 słoik musu jabłkowego ( 500ml) + 2 jabłka
- galaretka pomarańczowa
Mus podgrzać, rozpuścić w nim galaretkę. Do przestudzonej masy dodać dwa jabłka starkowane na tarce o grubych oczkach, wymieszać.
Dodatkowo: polewa
Do przygotowanej formy keksowej (wym. 9cm x37cm) wyłożyć równomiernie masę makową, a na nią masę jabłkową. Piec ok. 20 minut w temp. 180'C. Na podpieczone ciasto wylać biszkopt i piec jeszcze ok. 25 minut. Po ostudzeniu oblać polewą.
* Aby skrócić czas oczekiwania na mak, można suchy mak zalać wodą i gotować przez pół godziny, po czym odcedzić, przestudzić i od razu mielić, ja robiłam tak w tym wypadku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz