czwartek, 6 grudnia 2012

Piernik z masą karmelową




























Chciałabym przedstawić jeszcze jedną propozycję piernika. Tym razem wersja bardziej klasyczna, lecz cudnie pachnąca miodem, przyprawami korzennymi, uwieńczona śliwkami w czekoladzie. Piernik nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Polecam na święta. (Źródło: Moje Wypieki, z modyfikacjami)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 1 1/2 szk. mąki
  • 1/2 szk. miodu
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mleka
  • 2 jajka
  • 50g. masła
  • mała przyprawa do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon zagotować i ostudzić. Dodawać stopniowo pozostałe składniki cały czas mieszając - cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszane z sodą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 8,5 x 37cm. Piec około 60 min. w temp. 170'C. Wystudzić.

Dodatkowo:
  • puszka masy karmelowej (u mnie o smaku kokosu)
  • suszone śliwki

Polewa:
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 2/3 kostki margaryny

Wystudzony piernik przekroić na trzy części, przełożyć masą karmelową. Śliwki pokroić, położyć na wierzchu piernika. Składniki polewy rozgrzać w rondelku, oblać piernik i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print