Chciałabym
przedstawić jeszcze jedną propozycję piernika. Tym razem wersja
bardziej klasyczna, lecz cudnie pachnąca miodem, przyprawami korzennymi,
uwieńczona śliwkami w czekoladzie. Piernik nie wymaga wcześniejszego
przygotowania. Polecam na święta. (Źródło: Moje Wypieki, z
modyfikacjami)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 1 1/2 szk. mąki
- 1/2 szk. miodu
- 1/2 szk. cukru
- 1/2 szk. mleka
- 2 jajka
- 50g. masła
- mała przyprawa do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka kakao
Miód,
masło, przyprawę do piernika, cynamon zagotować i ostudzić. Dodawać
stopniowo pozostałe składniki cały czas mieszając - cukier, mleko,
kakao, żółtka, mąkę wymieszane z sodą. Białka ubić na sztywną pianę i
delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej o wym. 8,5 x 37cm. Piec około 60 min. w temp. 170'C. Wystudzić.
Dodatkowo:
- puszka masy karmelowej (u mnie o smaku kokosu)
- suszone śliwki
Polewa:
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 2/3 kostki margaryny
Wystudzony
piernik przekroić na trzy części, przełożyć masą karmelową. Śliwki
pokroić, położyć na wierzchu piernika. Składniki polewy rozgrzać w
rondelku, oblać piernik i schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz