sobota, 8 grudnia 2012

Sernik z cytrynową pianką




























Ten sernik gościł na moim  świątecznym stole w zeszłym roku. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Zmniejszyłam ilość ciasta kakaowego o połowę, by nie zagłuszyło pysznej masy serowej. Nieznacznie zmodyfikowałam też samą masę serową. Połączenie ciasta kakaowego, masy serowej, dżemu z czarnej porzeczki i naszych ulubionych bakalii, to coś, co na pewno zadowoli nasze podniebienia w te wyjątkowe dni. Polecam.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
  • 225g. mąki pszennej
  • 125g. margaryny
  • 50g. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na dwie części, schłodzić w zamrażarce.

Masa serowa:
  • 750g. twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 100g. cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 5 łyżek oleju
  • bakalie - ilość i rodzaj według uznania
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej, budyń i twaróg. Po dokładnym utarciu, dodać bakalie.

Pianka cytrynowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szk. cukru
  • kisiel cytrynowy
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i kisiel.

Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
  • polewa
Na przygotowaną blachę o wymiarach 20x32cm zetrzeć połowę ciasta, ugnieść, posmarować dżemem. Równomiernie rozłożyć masę serową, a na nią piankę cytrynową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 60 min. w temp. 170'C. Po ostudzeniu oblać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print