Ten sernik gościł na moim świątecznym stole w zeszłym roku. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Zmniejszyłam ilość ciasta kakaowego o połowę, by nie zagłuszyło pysznej masy serowej. Nieznacznie zmodyfikowałam też samą masę serową. Połączenie ciasta kakaowego, masy serowej, dżemu z czarnej porzeczki i naszych ulubionych bakalii, to coś, co na pewno zadowoli nasze podniebienia w te wyjątkowe dni. Polecam.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 225g. mąki pszennej
- 125g. margaryny
- 50g. cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na dwie części, schłodzić w zamrażarce.
Masa serowa:
- 750g. twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 100g. cukru
- 3 żółtka
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 łyżek oleju
- bakalie - ilość i rodzaj według uznania
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej, budyń i twaróg. Po dokładnym utarciu, dodać bakalie.
Pianka cytrynowa:
- 4 białka
- 1/2 szk. cukru
- kisiel cytrynowy
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i kisiel.
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
- polewa
Na
przygotowaną blachę o wymiarach 20x32cm zetrzeć połowę ciasta, ugnieść,
posmarować dżemem. Równomiernie rozłożyć masę serową, a na nią piankę
cytrynową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 60 min.
w temp. 170'C. Po ostudzeniu oblać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz