Chciałabym podzielić się z Wami jeszcze jednym świątecznym wypiekiem. Uwielbiam ten sernik. Spód z herbatników i mnóstwo masy twarogowej z naszymi ulubionymi bakaliami. Oblany gorzką czekoladą. Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo dobry. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasto na niedzielę", podaję w wersji zmodyfikowanej.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 8 jajek
- 10 dag masła
- 40 dag cukru (można dać mniej)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- aromat pomarańczowy
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Dodatkowo:
- herbatniki
Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Dodać twaróg, oba rodzaje mąki i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć delikatnie z resztą składników. Dno formy o wym. 20x32cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Rozłożyć herbatniki i wylać masę twarogową. Piec 50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- ok. 30 gram margaryny
Czekoladę połamać, podgrzewać razem z margaryną na bardzo wolnym ogniu. Po ostudzeniu oblać sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz