środa, 26 grudnia 2012

Sernik wiedeński


Chciałabym podzielić się z Wami jeszcze jednym świątecznym wypiekiem. Uwielbiam ten sernik. Spód z herbatników i mnóstwo masy twarogowej z naszymi ulubionymi bakaliami. Oblany gorzką czekoladą. Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo dobry. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasto na niedzielę", podaję w wersji zmodyfikowanej.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 8 jajek
  • 10 dag masła
  • 40 dag cukru (można dać mniej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • aromat pomarańczowy
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Dodatkowo:
  • herbatniki

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Dodać twaróg, oba rodzaje mąki i bakalie.  Z białek ubić sztywną pianę i połączyć delikatnie z resztą składników. Dno formy o wym. 20x32cm wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Rozłożyć herbatniki i wylać masę twarogową. Piec 50 minut w temp. 180'C. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 30 gram margaryny

Czekoladę połamać, podgrzewać razem z margaryną na bardzo wolnym ogniu. Po ostudzeniu oblać sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print