środa, 26 grudnia 2012

Makowiec zawijany





Dawno nie piekłam typowego makowca. Ten przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki, zachęcona dużą ilością pozytywnych komentarzy, nie zastanawiałam się w ogóle.  Idealne ciasto drożdżowe i dużo domowej masy makowej. Jest boski. Nie powiem nic więcej. Musicie sami się przekonać ;)


* przepis z moimi drobnymi modyfikacjami
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto drożdżowe:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g roztopionej margaryny
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 16 g cukru waniliowego

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku, odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczony tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • olejek migdałowy
  • cynamon do smaku
  • 5 białek (zostały od ciasta)
  • dowolne bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki

Mak zalać wodą i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. Odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować prostokątne placki, podsypując mąką. Równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, w formie tuby. Piec w temp. 180-190'C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print