piątek, 21 grudnia 2012

Ciasto ze śliwkami w czekoladzie



Mam dla Was kuszącą propozycję, być może jeszcze na te święta... :) Ciasto robiłam już kilka razy. Moich Smakoszy urzekały zwłaszcza śliwki zanurzone w czekoladzie, przypominające smak dzieciństwa, czasy - gdy były one prawdziwym rarytasem. Proste ciasto, ale warto je zrobić, chociaż raz, by przekonać się do następnego... i następnego... ;)

To mój ostatni wpis przed świętami, dlatego wszystkim, którzy do mnie zaglądają życzę wesołych  świąt! Pozdrawiam ciepło z zaśnieżonych Mazur, Agnes.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szk. cukru
  • 2 szk. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szk. oleju słonecznikowego

Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z masą jajeczną. Na końcu wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać. Przelać do przygotowanej formy o wym. 22x37cm, piec przez 30-40 minut w temperaturze 150-180'C. Po ostudzeniu przekroić na pół.

Krem budyniowy:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szk. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • kostka margaryny

Z podanych składników (oprócz margaryny) ugotować budyń. Po ostudzniu utrzeć z margaryną.

Dodatkowo:
  • 40 dag suszonych śliwek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • dżem z czarnej porzeczki

Pierwszy placek posmarować dżemem, wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim plackiem, na który wyłożyć resztę kremu. Śliwki (można pokroić drobniej) rozłożyć na kremie. Czekoladę roztopić z margaryną. Po przestudzeniu oblać śliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print