Ktoś mógłby powiedzieć, a cóż to za piernik bez miodu!? Dobry! Mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. Można przełożyć go dowolnie, kremem, marcepanem, powidłami lub pozostawić bez niczego, jak w oryginalnym przepisie bardzo starego wydania Poradnika Domowego. Piekłam go już wiele razy, w te święta również... więc z czystym sumieniem mogę go polecić :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 3 szk. mąki
- duże opakowanie przyprawy do pierników
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szk. mleka
- 1 szk. cukru
- słoiczek dżemu (dałam powidła śliwkowe)
Margarynę, jaja, cukier utrzeć. Mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao wymieszać. Do utartej masy jajecznej dodawać stopniowo sypkie składniki, mleko i dżem. Utrzeć dokładnie, wylać na blachę o wymiarach 38x22cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.
Składniki kremu:
- 20 dag masła
- 25 dag nutelli
- 20 dag suszonych śliwek
- 0,5 szk. spirytusu
Śliwki pokroić, zalać spirytusem i odstawić na kilka godzin. Masło utrzeć na puch, dodać nutellę i odsączone śliwki. Wymieszać. Przełożyć piernik.
Dodatkowo:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- ok. 30 gram margaryny
Czekoladę połamać, rozpuścić razem z margaryną na bardzo wolnym ogniu. Po przestudzeniu oblać piernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz