Kolejna propozycja sernikowa... Ten sernik powstał z kombinacji różnych ciast, efekt okazał się całkiem niezły. Lubię połączenie twarogu i jabłek, a ta biała czapa kokosu świetnie współgra z resztą składników. Polecam gorąco :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 1 szk. mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g. masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno prostokątnej formy. Na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.
Masa serowa:
- 500 g. twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 1/2 szk. cukru
- 16 g. cukru waniliowego
- 1 op. budyniu waniliowego
- 3 łyżki mleka
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać budyń, mleko i zmielony twaróg. Wymieszać. Masę wylać na ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180'C. Ostudzić.
Dodatkowo:
- słoik musu jabłkowego
- galaretka pomarańczowa
Mus jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać galaretkę, wymieszać. Gdy przestygnie, wyłożyć na masę serową.
Masa kokosowa
- 1 1/2 szk. śmietany 18%
- 1 szk. cukru
- 200 g. wiórek kokosowych
- 100 g. masła
Do śmietany dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować przez kilka minut do zgęstnienia. Po ostudzeniu utrzeć z masłem i wyłożyć na mus jabłkowy. Całość schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz