czwartek, 20 grudnia 2012

Sernik z musem jabłkowym i kokosem


Kolejna propozycja sernikowa... Ten sernik powstał z kombinacji różnych ciast, efekt okazał się całkiem niezły. Lubię połączenie twarogu i jabłek, a ta biała czapa kokosu świetnie współgra z resztą składników. Polecam gorąco :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g. masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno prostokątnej formy. Na czas przygotowania masy serowej włożyć do lodówki.

Masa serowa:
  • 500 g. twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 1/2 szk. cukru
  • 16 g. cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mleka
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać budyń, mleko i zmielony twaróg. Wymieszać. Masę wylać na ciasto. Piec ok. 45 min. w temp. 180'C. Ostudzić.

 Dodatkowo:
  • słoik musu jabłkowego
  • galaretka pomarańczowa

Mus jabłkowy doprowadzić do wrzenia, dodać galaretkę, wymieszać. Gdy przestygnie, wyłożyć na masę serową.

Masa kokosowa
  • 1 1/2 szk. śmietany 18%
  •  1 szk. cukru
  • 200 g. wiórek kokosowych
  • 100 g. masła

Do śmietany dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować przez kilka minut do zgęstnienia. Po ostudzeniu utrzeć z masłem i wyłożyć na mus jabłkowy. Całość schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print