piątek, 14 grudnia 2012

Sernik owocowy


Wspominałam już, że uwielbiam serniki. Ten jest inny, wzbogacony masą owocową i masąbudyniową, pyszny. Wygląda skomplikowanie, ale to tylko pozory, a jeśli trudno Wam w to uwierzyć, to uwierzcie chociaż, że wart jest zachodu. Polecam na święta lub fajniejsze okazje...

(Źródło: "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast", z modyfikacjami)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/2 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Masę przelać do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem i upiec w temp. 170°C przez 25-30 minut. Ostudzić.

Biszkopt ciemny:
  • 3 jaja
  • 1/2 szk. cukru
  • 1/3 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao

Biszkopt ciemny przygotować i upiec w ten sam sposób jak biszkopt jasny.

Wkładka serowa:
  • 60 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć w całość. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty.

Masa budyniowa:
  • 1/2 l. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 25 dag masła

Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.

Masa owocowa:
  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2-3 łyżki cukru

Większe truskawki pokroić, przełożyć do garnka, posypać cukrem i rozprażyć na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z owocami, dokładnie wymieszać, przestudzić.

Dodatkowo: polewa czekoladowa

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca galaretka - biszkopt jasny - polewa czekoladowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print