(Źródło: "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast", z modyfikacjami)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biszkopt jasny:
- 3 jaja
- 1/2 szk. cukru
- 1/2 szk. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Masę przelać do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem i upiec w temp. 170°C przez 25-30 minut. Ostudzić.
- 3 jaja
- 1/2 szk. cukru
- 1/3 szk. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki kakao
Biszkopt ciemny przygotować i upiec w ten sam sposób jak biszkopt jasny.
Wkładka serowa:
- 60 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 30 dag cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 6 jaj
- 15 dag margaryny
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć w całość. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty.
Masa budyniowa:
- 1/2 l. mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 4-5 łyżek cukru
- 25 dag masła
Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.
Masa owocowa:
- 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- 2-3 łyżki cukru
Większe truskawki pokroić, przełożyć do garnka, posypać cukrem i rozprażyć na wolnym ogniu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z owocami, dokładnie wymieszać, przestudzić.
Dodatkowo: polewa czekoladowa
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca galaretka - biszkopt jasny - polewa czekoladowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz